foto

Krakau bezoeken met eigen vervoer


Met de auto naar Krakau in Polen

Voor wie liever niet wil vliegen of per trein reizen is het ook mogelijk met de auto naar Krakau te gaan. In iets meer dan 12 tot 14 uur ben je vanuit Nederland met de auto in Krakau. De wegen naar deze stad zijn goed en worden regelmatig onderhouden.

Snelweg Polen

Snelwegen naar Krakau

Vanuit Nederland, door Duitsland heen zijn er twee veelgebruikte routes om in Krakau en Polen te komen.

  • Via Duitsland langs Hannover en Berlijn. Vervolgens in Polen via Wrocław, Katowice naar Krakau.
  • Via Duitsland langs Dortmund, Leipzig en Dresden. Vervolgens in Polen via Wrocław, Katowice naar Krakau.

Vanaf Wrocław zijn er enkele tolwegen van toepassing. Sinds 2021 gaat de afhandeling van de tol ook digitaal via e-TOLL. Het wordt aanbevolen de App hiervan vooraf te downloaden en je voertuig te registreren met betaalgegevens. Dit om vervelende boetes achteraf te voorkomen. Sinds de zomer van 2023 is hier wel een wijziging in gekomen. Voor kleine persoonsvoertuigen is voor dit stuk snelweg (A4 Wrocław - Sośnica) geen e-TOLL meer van toepassing. De vrijstelling van heffingen geldt voor gebruikers van auto's, motorfietsen en voertuigcombinaties met een maximaal toegestaan gewicht van 3,5 ton. Je kan hier gewoon tussen de poortjes van het tolgebouw doorrijden, de slagbomen staan open.

Prijzen benzine in Polen

In Polen is ook de elektrische auto in opkomst, het aantal laadpalen is echter nog beperkt. De meeste auto's in een groot land als Polen rijden ook nog op benzine, gas of diesel. Wanneer je vanuit Nederland met de auto naar Polen gaat is de snelste manier nog steeds met een auto aangedreven op brandstof. De prijs van brandstof in Polen is wat goedkoper dan in Nederland of Duitsland. De prijzen zijn voor een liter benzine (Euro 95/E10) € 1,43, diesel (B7) € 1,52 en gas € 0,68 (17-03-2023). Zie voor een actueel overzicht ook de website van de ANWB.

Tussenstop in Bolesławiec

Vanuit Nederland naar Krakau in Polen rijden met de auto is een lange reis en kan een flinke afstand zijn van wel 1.200 kilometer. Zeker als je het rustig aan wilt doen is het fijn om in twee dagen ontspannen naar Krakau te rijden. Wanneer je vanuit Duitsland komt ligt ongeveer 50 kilometer over de grens in Polen de plaats Bolesławiec. Dit is een perfecte locatie voor een tussenstop en overnachting. Zeker gezien je verderop in Polen langs Wrocław zal rijden en het daar altijd wel druk is met file en vertraging.

Bolesławiec is een kleine stad maar werelwijd beroemd vanwege de keramiek die daar gemaakt wordt. Een goed hotel in Bolesławiec is het ibis Styles Boleslawiec. Dit hotel is op loopafstand gelegen van het centrum, heeft een ondergrondse parkeergarage (tegen betaling, iets meer dan € 10,00) en is vaak te boeken voor een schappelijke prijs.

Bolesławiec

Aankomst in Krakau

Krakau is net als elke grote stad druk en beperkt in parkeermogelijkheden. Mocht je met de auto komen is het aanbevolen een verblijf buiten het centrum te vinden en vervolgens met de tram verder te reizen tijdens je verblijf. Naast de gevarendriehoek en veiligheidsvest is een brandblusser verplicht om in de auto te hebben. Meer informatie hierover via de website van de ANWB.

Parkeren Krakau

Parkeren in het centrum van Krakau

Het directe centrum van Krakau, de Grote Markt is autovrij. Rondom het centrum zijn er parkeerplaatsen naast de weg te vinden en er zijn ook diverse parkeergarages. Net als in elke grote stad zijn de parkeerplaatsen vaak bezet en is het druk met auto- en tramverkeer.

Een goede parkeerplek voor de auto, dichtbij het centrum is de parkeergarage van Galeria Krakowska. De parkeergarage ligt gunstig ten opzichte van de aanvoerwegen en er is veel parkeerplek. Daarnaast is het parkeren relatief goedkoop in tarief per uur. Klik hier voor de locatie van de parkeergarage op Google Maps.

Auto huren in Krakau

Binnen Krakau zelf is alles goed bereikbaar per voet of met behulp van het openbaar vervoer. Ga je bijvoorbeeld een dagje weg, naar Zakopane of Auschwitz kan het handig zijn om een auto te huren. In Krakau kun je op verschillende plaatsen een auto huren en deze kan opgehaald worden bij het vliegveld of het afhaalpunt zelf in de stad. Zelf hebben wij goede ervaringen met autoverhuurbedrijf Odkryj-Auto. Via Booking.com zijn verschillende auto's te huur.

Reizen met de auto in Polen

Reizen met de auto in Polen kan een geweldige manier zijn om het land te verkennen, vooral als je buiten de gebaande paden wilt gaan en meer afgelegen gebieden wilt verkennen. Hier zijn enkele tips en informatie voor reizen met de auto in Polen:

Al met al biedt reizen met de auto in Polen flexibiliteit en de mogelijkheid om de prachtige landschappen en culturele schatten van het land op je eigen tempo te verkennen.

Meer informatie