Feestdagen in Polen

Feestdagen in Polen


Polen is een land doordrenkt van traditie en cultuur, en dit wordt het hele jaar door gevierd tijdens een scala aan feestdagen en festivals. Van religieuze vieringen die diep geworteld zijn in de geschiedenis van het land tot moderne festiviteiten die de rijke diversiteit van de Poolse samenleving weerspiegelen, er is altijd wel iets te vieren in Polen. Deze feestdagen brengen families en gemeenschappen samen en bieden een gelegenheid om tradities te eren, herinneringen te maken en te genieten van de speciale sfeer die bij elke viering hoort. Hier zijn enkele belangrijke feestdagen in Polen:

Naast deze nationale feestdagen worden ook andere religieuze en regionale feestdagen in Polen gevierd, die variëren afhankelijk van de specifieke regio en religieuze overtuigingen.

Vette donderdag

Traditie Vette donderdag

"Vette donderdag", in het Pools bekend als "Tłusty Czwartek", is een bijzondere traditie die in Polen wordt gevierd, hoewel het technisch gezien geen officiële feestdag is. Op deze dag, die altijd de donderdag vóór Vastenavond valt, genieten mensen in heel Polen van heerlijke, calorierijke lekkernijen, vooral van pączki, een soort gevulde donut.

Tłusty Czwartek markeert het begin van de vastentijd voor de katholieke gelovigen, waarin men zich voorbereidt op de vastenperiode van 40 dagen voor Pasen. Ondanks dat het geen officiële feestdag is, wordt deze dag in het hele land met enthousiasme gevierd, waarbij bakkerijen en winkels worden overspoeld met mensen die genieten van deze traditionele lekkernijen. Het is een gelegenheid voor vrienden en familie om samen te komen, te genieten van lekker eten en deel te nemen aan deze geliefde traditie.

Meer informatie