Feestdagen in Polen

Kerstmis in Polen en Krakau


Kerst in Polen, en met name in de prachtige stad Krakau, is een betoverende en traditionele viering vol warmte en festiviteiten. Tijdens deze feestelijke periode wordt Krakau omgetoverd tot een sprookjesachtige bestemming, met versierde straten, kerstmarkten en culturele evenementen.

De kerstperiode begint in Polen op kerstavond, 24 december. Deze avond staat bekend als "Wigilia" en is het belangrijkste moment van kerstvieringen. Families komen samen voor een feestelijk diner, dat vaak begint wanneer de eerste ster aan de hemel verschijnt. Het diner bestaat meestal uit twaalf traditionele gerechten, waaronder pierogi (gevulde deegkussentjes) en karp (karper). Na het diner volgen cadeau-uitwisselingen en kerstliederen zingen.

In Krakau zijn de straten en pleinen prachtig versierd met kerstverlichting en kleurrijke decoraties. De meest beroemde kerstmarkt in de stad bevindt zich op het Grote Marktplein (Rynek Glówny). Hier kun je genieten van traditionele Poolse gerechten, ambachtelijke geschenken kopen en genieten van optredens van lokale kunstenaars. Een van de meest herkenbare symbolen van de Krakause kerstmarkt is de kerststal (szopka), prachtig versierde miniatuurversies van de stad.

Een bezoek aan de kerken in Krakau is ook een belangrijk onderdeel van de kerstervaring. De Mariakerk op het Grote Marktplein staat bekend om zijn prachtige kerststal en het prachtige trompetspel dat elke dag om het hele uur plaatsvindt.

Tijdens de kerstperiode is Krakau doordrenkt van een magische sfeer. De historische architectuur, de tradities en de gastvrijheid van de lokale bevolking maken deze stad een geweldige bestemming om Kerstmis te vieren en de Poolse kerstcultuur te ervaren.

Kerstmarkt in Krakau

De kerstmarkt in Krakau is een betoverende bestemming tijdens de feestdagen. Gelegen op het Grote Marktplein (Rynek Glówny), straalt het marktgebied met prachtige kerstverlichting en versieringen. Bezoekers kunnen genieten van traditionele Poolse gerechten, ambachtelijke geschenken kopen en worden ondergedompeld in een sfeer van gezelligheid en kerstvreugde. De aanwezigheid van prachtig versierde kerststallen (szopka) en historische kerken in de buurt voegt een extra vleugje magie toe aan deze kerstmarkt.

Witte Kerst in Polen

Het krijgen van een "Witte Kerst" in Polen, met sneeuw die de grond bedekt tijdens de kerstperiode, is heel goed mogelijk. Polen heeft meestal koude winters en sneeuwval is gebruikelijk in december. Veel delen van Polen ervaren vaak sneeuwval tijdens de wintermaanden, vooral in het noorden en bergachtige regio's zoals Zakopane in de Tatra-gebergte.

Terwijl er geen garantie is op een Witte Kerst, zijn de kansen over het algemeen behoorlijk hoog, en sneeuw kan bijdragen aan de kerstsfeer in het hele land. Het besneeuwde landschap, samen met de kerstverlichting en -versieringen, maakt Kerstmis in Polen extra sfeervol en betoverend. Het is belangrijk om warme kleding en geschikt schoeisel mee te nemen als je van plan bent Polen te bezoeken tijdens de kerstperiode, omdat de temperaturen vaak onder het vriespunt liggen.

Meer informatie