Mariakerk Krakau

Mariakerk van Krakau


De bekendste kerk van de stad

Eén van mooiste en bekendste highlights van Krakau is de Mariakerk aan het grote marktplein.De Mariakerk (ookwel Maria-Hemelvaartkerk) is eigenlijk een basiliek met twee torens. Het verhaal achter de niet evenhoge torens is dat deze gebouwd is door twee broers die in concurrentie met elkaar waren. De ene broer vermoorde zijn andere broer zodat zijn toren hoger kan zijn.

Regelmatig en op vaste uren wordt er in de toren van de Mariakerk een hejnał op trompet gespeeld. De melodie wordt afgebroken waarachter ook een verhaal zit. De historie hierachter is dat de trompetspeler geraakt werd door een pijl terwijl hij zijn stadsgenoten waarschuwde voor naderend gevaar.

Tegenwoordig is het voorste gedeelte van de kerk gratis te bezoeken en de rest van de kerk door middel van een ticket. In de kerk zelf worden nog regelmatig diensten en bruiloften gehouden.

De Mariakerk in Krakau bezoeken

  • Kaartjes voor toegang tot de kerk zijn te koop in een gebouwtje aan de zijkant tegenover de kerk.
  • De torens van de kerk zijn periodiek en niet altijd geopend om te bezoeken.
  • Informatie over openingstijden en prijzen zijn op mariacki.com te vinden.

Mariakerk in het kort

- De hoogste toren is 81 meter hoog

- De andere toren is 69 meter hoog

- Hoogtepunt is ook hoogaltaar het van Veit Stoss

Mariakerk op Google Maps

Impressie Mariakerk

Mariakerk Krakau
Mariakerk Polen
Kerk Krakau
Kerken Krakau
Kerk Polen
Kerken Polen
Mariakerk kerk

Geschiedenis Mariakerk Krakau

De Mariakerk (Kościół Mariacki) is een van de meest opvallende en belangrijke bezienswaardigheden in Krakau. De Mariakerk bevindt zich aan de noordzijde van de Grote Markt (Rynek Główny), het centrale plein van Krakau. Het is gemakkelijk te herkennen aan de twee karakteristieke torens die boven de stad uitsteken. De bouw van de Mariakerk begon in de 14e eeuw en duurde bijna twee eeuwen. Het is een uitstekend voorbeeld van gotische architectuur. De kerk was oorspronkelijk de belangrijkste parochiekerk van Krakau en heeft een rijke geschiedenis en religieuze betekenis. De Mariakerk heeft een indrukwekkende bakstenen gevel met prachtige gotische details. De twee torens hebben verschillende hoogtes en worden bekroond door vergulde kroontjes. Elk uur speelt een trompettist, genaamd de Hejnał, het Hejnał Mariacki-lied vanuit de hoogste toren.

Het interieur van de Mariakerk is even indrukwekkend als de buitenkant. Het bevat een schat aan religieuze kunstwerken, altaarstukken, beelden en fresco's. Een van de meest opvallende kunstwerken is het houten altaarstuk van Veit Stoss, een meesterwerk van gotische houtsnijkunst. Bezoekers hebben de mogelijkheid om de zuidelijke toren van de Mariakerk te beklimmen en te genieten van een panoramisch uitzicht over de stad Krakau. Vanaf de top heb je een prachtig zicht op de Grote Markt en de omgeving.

De Mariakerk is niet alleen een belangrijke religieuze plaats, maar ook een symbool van de stad Krakau. Het is een populaire toeristische attractie vanwege zijn architecturale pracht en historische betekenis. Het is raadzaam om de openingstijden en eventuele toegangsbeperkingen te controleren voordat je een bezoek brengt aan de Mariakerk.

Meer tips en aanbevelingen