Kamp Auschwitz

Auschwitz bezoeken vanuit Krakau


Rondleiding door het voormalig concentratiekamp

Een stedentrip naar Krakau gaat vaak gecombineerd met een bezoek aan voormalig concentratiekamp Auschwitz in Polen. Voor veel Nederlanders is dit vaak één van de belangijkste redenen om Polen te bezoeken. Auschwitz is misschien wel het bekendste concentratiekamp van de Tweede Wereldoorlog. Dit voormalig concentratiecomplex ligt in de plaats Oświęcim en bestond aan het einde van de Tweede Wereldoorlog uit 3 grotere kampen en een aantal subkampen. Tegenwoordig zijn de overgebleven kampen basiskamp Auschwitz I en vernietigingskamp Auschwitz II Birkenau te bezoeken en te bezichtigen vanuit Krakau.

Een bezoek aan Auschwitz vanuit Krakau is een krachtige en educatieve ervaring die je helpt de geschiedenis van de Holocaust te begrijpen en een diep gevoel van respect en medeleven te ontwikkelen voor de slachtoffers van deze vreselijke gebeurtenissen. Het is een reis die je waarschijnlijk nooit zult vergeten en die je zal helpen om het belang van het herdenken van het verleden en het nastreven van vrede en tolerantie in de wereld te begrijpen.

Georganiseerde tour met gids

Vanuit Krakau gaan er vrijwel dagelijks georganiseerde dagtours met de bus naar het voormalig kamp. Het is aanbevolen deze van te voren te reserveren. Er zijn mogelijkheden om bij het hotel van verblijf opgehaald te worden een gids boeken heeft zeker een toegevoegde waarde. Toegangstickets zijn eenvoudig te boeken via getyourguide.nl.

Auschwitz ligt ongeveer 69 kilometer ten westen van Krakau. De toegang tot het museum bevindt zich aan de rand van de stad Oświęcim aan de nationale weg 933 en de toegang tot de parkeerplaats is aan de Stanisławy Leszczyńskiej Str. nummer 11. Het museum ligt op ongeveer 2 kilometer van het treinstation en is vanaf daar te bereiken met lokale bussen.

Voorbereiding en tips bezoek aan Auschwitz

  • Een bezoek aan Auschwitz is een dagvullend programma welke al snel 6 tot 8 uur in beslag kan nemen.
  • Boek een tour met reisgids, deze geeft veel extra informatie over de kampen en de historie.
  • Afhankelijk van de gekozen tour is het mogelijk om bij het hotel opgehaald te worden of op een afgesproken punt.
  • Plan na de dagtour geen andere activiteiten, Auschwitz laat een behoorlijke indruk achter en heeft even tijd nodig om te verwerken.

Auschwitz I in het kort

- Bekende toegangspoort met de tekst Arbeit macht frei

- Gaskamers en crematorium zijn te bekijken

- Blok 10 medische expirementen

Auschwitz I op Google Maps

Auschwitz II-Birkenau in het kort

- Toegangspoort waaronder de trein binnenkomt

- Houten barakken

- Oude treinwagon

Auschwitz II-Birkenau op Google Maps

Eerste indruk Auschwitz

Opgepast bord Auschwitz
Arbeit Macht Frei hek Auschwitz
Poort trein kamp Auschwitz
Treinspoor Auschwitz
Hekken Auschwitz
Crematorium Auschwitz
Houten barakken Auschwitz

Rondleiding door Auschwitz

De makkelijkste manier om Auschwitz te bezoeken vanuit Krakau is door middel van een georganiseerde bustour met gids. Afhankelijk van wat je boekt is het mogelijk om bij je hotel opgehaald en teruggebracht te worden. De busreis neemt ongeveer anderhalf uur in beslag vanuit Krakau en de eerste stop van de bestemming is vaak het basiskamp Auschwitz I, wat het gevangenenkamp was.

Aangekomen bij het kamp maak je met de gids een rondleiding over het complex, bekijk je gebouwen van binnen en voorziet de gids je van achtergrondinformatie. Vervolgens gaat de bus verder naar het tweede en grotere kamp van wat er nog over is genaamd Auschwitz II-Birkenau. Dit was het vernietigingskamp met het bekende gebouw waar de trein onderdoor binnenkomt. Ook hier krijg je een rondleiding en zie je diverse gebouwen van binnen en bezoek je het monument. Na de rondleiding brengt de bus je uiteraard weer terug naar Krakau.

Veelgestelde vragen over Auschwitz

De dagtour neemt zeker 6 tot 8 uur in beslag inclusief reistijd. Het is wel een volle dag besteding.

Bij een georganiseerde dagtour bezoek je meestal de twee overgebleven grote kampen.

Jazeker, Krakau ligt als grote stad relatief dicht in de buurt van Auschwitz. Warschau is meer naar het noorden en verder weg van het kamp.

Voor erg jonge kinderen is een bezoek aan het kamp niet geschikt, de eerste indrukken van een bezoek kunnen best heftig zijn.

Jazeker, zo krijg je net wat meer mee van de achtergrondinformatie.

Geschiedenis Auschwitz

De geschiedenis van Auschwitz is een van de meest gruwelijke en tragische hoofdstukken uit de menselijke geschiedenis. Auschwitz was een complex van concentratie- en vernietigingskampen die door nazi-Duitsland werden opgericht tijdens de Tweede Wereldoorlog, met als doel de systematische uitroeiing van miljoenen mensen, voornamelijk Joden, maar ook Roma, Polen, Sovjet-krijgsgevangenen en anderen.

Hier is een beknopt overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van Auschwitz:

  • Oprichting van Auschwitz: Auschwitz werd oorspronkelijk opgericht in 1940 in een voormalige Poolse legerbarak nabij het stadje Oświęcim, in het door Duitsland bezette Polen. Het kamp werd gebouwd om politieke gevangenen, voornamelijk Poolse intellectuelen en verzetsleden, vast te houden.
  • Uitbreiding en herstructurering: In de loop van de tijd werd Auschwitz aanzienlijk uitgebreid en omgevormd tot een complex van drie hoofdkampen: Auschwitz I, Auschwitz II-Birkenau en Auschwitz III-Monowitz. Auschwitz I fungeerde als administratief centrum, terwijl Auschwitz II-Birkenau werd gebruikt als vernietigingskamp, waar de meeste massamoorden plaatsvonden.
  • De Holocaust: Tijdens de Holocaust werden miljoenen mensen systematisch vermoord in Auschwitz en andere vernietigingskampen. Joden werden naar Auschwitz gedeporteerd vanuit heel Europa en onmiddellijk bij aankomst onderworpen aan selecties. Degenen die als arbeidsgeschikt werden beschouwd, werden naar dwangarbeidskampen gestuurd, terwijl anderen onmiddellijk naar de gaskamers werden gestuurd.
  • Redding van gevangenen: Oskar Schindler, een Duitse zakenman, redde meer dan 1.000 Joodse gevangenen door hen in zijn fabriek te werk te stellen en hen zo van deportatie te behoeden.
  • Bevrijding: Op 27 januari 1945, toen de geallieerde troepen naderden, werd Auschwitz door de nazi's verlaten. Op deze dag werd het kamp bevrijd door het Rode Leger.
  • Herdenking en educatie: Na de bevrijding werd Auschwitz een symbool van de Holocaust en de wreedheden van het nazi-regime. Het kamp werd bewaard als een herdenkingsplaats en museum om de slachtoffers te eren en het bewustzijn over de Holocaust te vergroten.

Tegenwoordig staat Auschwitz bekend als Auschwitz-Birkenau State Museum, en het herdenkt de gruweldaden die daar zijn begaan. Bezoekers uit de hele wereld komen naar deze plek om eer te betuigen aan de slachtoffers en te leren van een van de meest duistere periodes uit de geschiedenis van de mensheid. Het is een herinnering aan de noodzaak om intolerantie, haat en onrecht te bestrijden en te streven naar een wereld van vrede en verdraagzaamheid.

Meer tips en aanbevelingen