foto

Auschwitz bezoeken vanuit Krakau


Rondleiding door het voormalig concentratiekamp

Een stedentrip naar Krakau gaat vaak gecombineerd met een bezoek aan voormalig concentratiekamp Auschwitz in Polen. Voor veel Nederlanders is dit vaak één van de belangijkste redenen om Polen te bezoeken. Dit voormalig concentratiecomplex ligt in de plaats Oświęcim en bestond aan het einde van de Tweede Wereldoorlog uit 3 grotere kampen en een aantal subkampen. Tegenwoordig zijn de overgebleven kampen basiskamp Auschwitz I en vernietigingskamp Auschwitz II-Birkenau te bezoeken en te bezichtigen vanuit Krakau.

Georganiseerde tour met gids

Vanuit Krakau gaan er vrijwel dagelijks georganiseerde dagtours met de bus naar het voormalig kamp. Het is aanbevolen deze van te voren te reserveren. Er zijn mogelijkheden om bij het hotel van verblijf opgehaald te worden een gids boeken heeft zeker een toegevoegde waarde. Toegangstickets zijn via getyourguide.nl zijn eenvoudig verschillende opties te boeken.

Auschwitz ligt ongeveer 69 kilometer ten westen van Krakau. De toegang tot het museum bevindt zich aan de rand van de stad Oświęcim aan de nationale weg 933 en de toegang tot de parkeerplaats is aan de Stanisławy Leszczyńskiej Str. nummer 11. Het museum ligt op ongeveer 2 kilometer van het treinstation en is vanaf daar te bereiken met lokale bussen.

Voorbereiding en tips bezoek aan Auschwitz

  • Een bezoek aan Auschwitz is een dagvullend programma welke al snel 6 tot 8 uur in beslag kan nemen.
  • Boek een tour met reisgids, deze geeft veel extra informatie over de kampen en de historie.
  • Afhankelijk van de gekozen tour is het mogelijk om bij het hotel opgehaald te worden of op een afgesproken punt.
  • Plan na de dagtour geen andere activiteiten, Auschwitz laat een behoorlijke indruk achter en heeft even tijd nodig om te verwerken.

Auschwitz I in het kort

- Bekende toegangspoort met de tekst Arbeit macht frei

- Gaskamers en crematorium zijn te bekijken

- Blok 10 medische expirementen

Auschwitz I op Google Maps

Auschwitz II-Birkenau in het kort

- Toegangspoort waaronder de trein binnenkomt

- Houten barakken

- Oude treinwagon

Auschwitz II-Birkenau op Google Maps

Eerste indruk Auschwitz

Rondleiding door Auschwitz

De makkelijkste manier om Auschwitz te bezoeken vanuit Krakau is door middel van een georganiseerde bustour met gids. Afhankelijk van wat je boekt is het mogelijk om bij je hotel opgehaald en teruggebracht te worden. De busreis neemt ongeveer anderhalf uur in beslag vanuit Krakau en de eerste stop van de bestemming is vaak het basiskamp Auschwitz I, wat het gevangenenkamp was.

Aangekomen bij het kamp maak je met de gids een rondleiding over het complex, bekijk je gebouwen van binnen en voorziet de gids je van achtergrondinformatie. Vervolgens gaat de bus verder naar het tweede en grotere kamp van wat er nog over is genaamd Auschwitz II-Birkenau. Dit was het vernietigingskamp met het bekende gebouw waar de trein onderdoor binnenkomt. Ook hier krijg je een rondleiding en zie je diverse gebouwen van binnen en bezoek je het monument. Na de rondleiding brengt de bus je uiteraard weer terug naar Krakau.

Veelgestelde vragen over Auschwitz

De dagtour neemt zeker 6 tot 8 uur in beslag inclusief reistijd. Het is wel een volle dag besteding.

Bij een georganiseerde dagtour bezoek je meestal de twee overgebleven grote kampen.

Jazeker, Krakau ligt als grote stad relatief dicht in de buurt van Auschwitz. Warschau is meer naar het noorden en verder weg van het kamp.

Voor erg jonge kinderen is een bezoek aan het kamp niet geschikt, de eerste indrukken van een bezoek kunnen best heftig zijn.

Jazeker, zo krijg je net wat meer mee van de achtergrondinformatie.

Meer tips en aanbevelingen