foto

Veelgestelde vragen


Reisvoorbereiding stedentrip naar Krakau

Een goede reisvoorbereiding is belangrijk voor iedere reis. Wie naar Krakau gaat zal vast willen weten hoe het zit met onder andere paspoorteisen, betalen, elektriciteit en openbaar vervoer. Hieronder een overzicht met handige informatie die je kunnen helpen bij het plannen van je vakantie naar Krakau. Mocht er een vraag of antwoord niet tussen zitten neem gerust contact op voor meer informatie.

Douane en documenten

Polen is een land gelegen in de Europese Unie. Inwoners van Nederland met een Nederlands identiteitsbewijs (paspoort of ID-kaart) kunnen vrij reizen naar Polen. Om naar Polen te reizen heb je officieel geen paspoort nodig en is een geldig ID-kaart voldoende.

Drinkwater in Polen

Het drinkwater in Krakau en Polen wordt als over het algemeen veilig en van goede kwaliteit beschouwd. In Krakau kun je in de meeste delen van de stad zonder zorgen kraanwater drinken, omdat het voldoet aan de Europese normen voor drinkwaterkwaliteit en regelmatig wordt gecontroleerd. Polen heeft strenge normen voor waterkwaliteit en controleert regelmatig de watervoorziening in het hele land, waardoor de meeste gebieden toegang hebben tot veilig drinkwater. Als je echter de voorkeur geeft aan flessenwater, is dit gemakkelijk verkrijgbaar in supermarkten en winkels in Krakau en in heel Polen. Verschillende merken mineraalwater zijn beschikbaar voor consumptie.

In sommige landelijke of afgelegen gebieden in Polen kan de kwaliteit van het leidingwater variëren. Hier is het raadzaam om flessenwater te gebruiken of het leidingwater te koken voordat je het drinkt. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de milieu-impact van plastic waterflessen en, indien mogelijk, herbruikbare waterflessen te gebruiken om de hoeveelheid plasticafval te verminderen.

Elektriciteit in Polen

In Polen wordt elektriciteit geleverd met een spanning van 230 volt en een frequentie van 50 hertz, wat overeenkomt met de Europese normen. Het stopcontacttype dat in Polen wordt gebruikt, is het zogenaamde "Type C" stopcontact, met twee ronde pinnen. Dit betekent dat als je uit een land komt met een ander type stopcontact, je mogelijk een reisadapter nodig hebt om je elektrische apparaten aan te sluiten. De elektriciteitsvoorziening in Polen is over het algemeen betrouwbaar en van goede kwaliteit. In stedelijke gebieden zijn stroomonderbrekingen zeldzaam, maar in afgelegen of landelijke gebieden kunnen ze af en toe voorkomen. Het is verstandig om rekening te houden met dit aspect bij het gebruik van elektrische apparaten die gevoelig zijn voor stroomuitval.

De meeste hotels, accommodaties en openbare plaatsen in Polen bieden standaard elektrische voorzieningen, dus je zou weinig problemen moeten ondervinden bij het opladen van je elektronica. Het is echter altijd handig om een reisadapter bij de hand te hebben om ervoor te zorgen dat je apparaten naadloos kunnen worden gebruikt.

Geld

In Polen betaal je niet met de Euro maar met de Poolse złoty. Met een Nederlandse bankpas kun je over het algemeen probleemloos geld pinnen uit de vele geldautomaten in Krakau. Creditcards worden bij hotels en in de winkels van grotere ketens meestal wel geaccepteerd. Zorg er wel voor dat je daarom voldoende contant geld bij hebt. Geld pinnen kan al op het vliegveld in Krakau.

Tijdsverschil en klimaat

Krakau en Polen hebben geen tijdsverschil met Nederland. Het ligt in de tijdzone GMT+1. De zomertijd en wintertijd starten tegelijk met die van Nederland. Daarnaast heeft Krakau een landklimaat waar het in de winter erg koud kan zijn en in de zomer lekker warm.

Overige vragen en antwoorden

Ga direct naar een onderwerp

1. Over Polen 2. Over Krakau 3. Reserveren 4. Vlucht en verblijf 5. Auto en verkeer 6. Eten en drinken 7. Zien en doen 8. Winkelen 9. Hulp en zorg 10. VisitKrakau.nl

1. Over Polen

De złoty is de munteenheid van Polen. 1 Poolse złoty is gelijk aan 0,22 Euro (30 okt. 2023). Meer informatie

Polen is sinds 2004 lid van de Europese Unie en voor Nederlanders is dan ook geen visum nodig. De mogelijkheid om vrij naar Polen te reizen kan variëren afhankelijk van je nationaliteit en de geldende reisbeperkingen. Polen, als lidstaat van de Europese Unie, maakt deel uit van het Schengengebied, wat betekent dat reizigers uit andere Schengenlanden doorgaans vrij kunnen reizen zonder grenscontroles. Voor reizigers van buiten de Schengenzone kunnen er visum- of verblijfsvereisten gelden, afhankelijk van hun nationaliteit en het doel van hun bezoek. Het is belangrijk om de meest recente reisadviezen en vereisten te controleren bij de Poolse ambassade of consulaat in jouw land voordat je naar Polen reist. Bovendien kunnen tijdelijke reisbeperkingen vanwege pandemieën of andere noodsituaties van invloed zijn op de mogelijkheid om vrij te reizen, dus het is verstandig om actuele informatie te raadplegen voordat je je reis plant.

Nee er is geen tijdsverschil, Polen ligt in dezelfde tijdszone als Nederland.

Polen heeft ruim 38 miljoen inwoners.

Warschau is de hoofdstad en tevens grootste stad van het land met meer dan 1.7 miljoen inwoners.

Een wereldstekker voor stopcontacten in Polen is niet nodig. Elektriciteit Voltage is 230 volt. Stopcontacten hebben twee ronde gaten en kunnen een naar buiten stekende pin hebben.

Ja, water drinken uit de kraan is mogelijk, maar aanbevolen wordt water te kopen.

2. Over Krakau

Krakau ligt in het zuiden van Polen. Vanaf Utrecht is de afstand ongeveer 1.200 kilometer. Het is gelegen in de regio Klein-Polen (Małopolskie), aan de voet van de Karpaten. Krakau is de op een na grootste stad van Polen en een van de oudste en meest historische steden in het land. Het ligt aan de oevers van de rivier de Wisła (Vistula).

Krakau heeft ruim 766.000 inwoners en is na Warschau de grootste stad van Polen.

Ja, Krakau is één van de populairste steden van Europa voor een stedentrip. Niet voor niets meervoudig winnaar stedentrip van het jaar.

Ja, Krakau is een normaal veilige stad voor toeristen. Krakau wordt over het algemeen als een veilige stad beschouwd voor zowel inwoners als toeristen. Het heeft een lage criminaliteitsgraad in vergelijking met veel andere Europese steden, en de meeste bezoekers ervaren weinig problemen tijdens hun verblijf. De meeste toeristische gebieden van Krakau, waaronder het historische stadscentrum, zijn goed verlicht en worden regelmatig gepatrouilleerd door de politie. Niettemin is het belangrijk om altijd waakzaam te blijven, zoals in elke grote stad. Zakkenrollers kunnen actief zijn in drukke toeristische gebieden, dus wees alert op je persoonlijke bezittingen. Bovendien kunnen situaties veranderen, en het is verstandig om actuele reisadviezen en lokale informatie te raadplegen voordat je op reis gaat. Over het algemeen is Krakau een populaire en veilige bestemming voor toeristen, en met een beetje gezond verstand en waakzaamheid kun je een plezierig en veilig verblijf in de stad hebben.

Veel Nederlanders kiezen deze stad vaak in combinatie met een bezoek aan voormalig concentratiekamp Auschwitz.

In combinate met een bezoek aan Auschwitz is Krakau ideaal voor een lang weekend. Een dag of 3 a 4 is voldoende voor een eerste kennismaking met de stad.

3. Reserveren

Vanuit Nederland gaan er bijna dagelijks wel directe vluchten naar Krakau. Onder andere Ryanair, Wizz Air en KLM bieden vluchten aan.

Krakau is een grote stad met veel hotels, hostels en appartementen. Wanneer je voor het eerst naar deze stad gaat is het aan te raden om een verblijf te boeken vlakbij het centrum. Zoek en boek je verblijf gemakkelijk en snel via Booking.com.

Op getyourguide.nl zijn verschillende dagtouren met vervoer te boeken naar dit voormalig concentratiekamp.

Tickets voor het museum Oskar Schindlers Emaillefabriek zijn te boeken via getyourguide.com.

Tickets voor de Wieliczka-zoutmijn zijn te koop via wieliczka-saltmine.com.

4. Vlucht en verblijf

In een kleine 2 uur vlieg je vanaf Nederland naar Krakau in Polen.

Het vliegveld ligt ten westen van de stad, op ongeveer 12 kilometer afstand van het centrum. Meer informatie

Vanaf het vliegveld kunt rechtstreeks met de trein, bus of taxi naar het centrum van de stad. Meer informatie

Wanneer je voor het eerst naar deze stad gaat is het aan te raden om een verblijf te boeken vlakbij het centrum. Meer informatie

5. Auto en verkeer

Een gevarendriehoek, veiligheidshesje en brandblusser.

Op sommige snelwegen richting Krakau moet tol betaald worden. Meer informatie

Afgeraden wordt alcohol te drinken en daarna te rijden, zeker als je toerist bent in een vreemd land.

Ja, in Polen zijn er veel bestuurders die sneller rijden dan in Nederland. Blijf daarom dan ook niet onnodig op de linkerbaan hangen.

In Krakau zijn diverse parkeergarages waar je relatief goedkoop de auto kan parkeren. Meer informatie

6. Eten en drinken

Polen heeft een uitgebreide keuken, denk hierbij aan onder andere pierogi, bigos, zapiekanka, Poolse wodka en de zoete lekkernij pączek. Meer informatie

In het centrum en het oude stadsdeel Kazimierz zijn veel restaurants en cafés.

Krakau heeft veel supermarkten en ook avondwinkels op bijna elke hoek. Bekende supermarktnamen zijn Biedronka en Żabka.

7. Zien en doen

Te veel om op te noemen, maar in ieder geval de Mariakerk, Wawel en Joodse buurt. Meer informatie

Het voormalig concentratiekamp ligt 69 kilometer ten westen van Krakau. Auschwitz wordt aanbevolen met een georganiseerde tour te bezoeken. Meer informatie

De meeste bezienswaardigheden in de stad zijn prima per voet te bereiken vanuit het centrum. Meer informatie

8. Winkelen

Voor kleding en schoenen zijn er veel opties in de malls, souvenirs in één van de winkeltjes in het centrum.

De prijzen van merkproducten zijn vaak gelijk aan dat van in Nederland, huismerken kunnen goedkoper zijn.

In het centrum zijn diverse souvenirwinkels, de Sukiennice op het marktplein heeft zelf een overdekte hal met kraampjes. Meer informatie

9. Hulp en zorg

Geadviseerd wordt een goede reisverzekering af te sluiten.

Voor informatie over het Corona/COVID-19 virus in Polen, volg het reisadvies van nederlandwereldwijd.nl.

10. Over VisitKrakau.nl

VisitKrakau.nl is het startpunt van informatie als je voor het eerst Krakau gaat bezoeken in Polen. Deze website helpt met de voorbereiding van je stedentrip.

Jazeker, wij helpen je graag aan informatie en tips ter voorbereiding van je verblijf in Krakau. Je kan contact opnemen via het contactformulier van de website.

Op dit moment zijn wij alleen per e-mail en contactformulier bereikbaar. Indien nodig kunnen wij vervolgens telefonisch met je contact opnemen.

Deze website is met grote zorg samengesteld. Desondanks kunnen er geen garanties gegeven worden met betrekking tot de volledigheid, juistheid of actualiteit van de informatie van deze website of van informatie van derden op deze site. Meer informatie hierover via de disclaimer van deze website.