Koninklijke Kasteel van Wawel
Beklim de heuvel en ervaar de voormalig koninklijke residentie
Bij een stedentrip aan Krakau kan de Wawel niet ontbreken. Deze heuvel maar daarop een kasteel en kathedraal ligt aan de Wisła, de Wawel is dan ook prima per voet te bereiken vanuit het centrum. Onderaan de heuvel ligt de Drakengrot met het standbeeld van de draak Smok Wawelski. Van tijd tot tijd spuugt de draak nog steeds vuur, zeker de moeite waard om een foto van te maken.
Bovenaan de heuvel is het UNESCO-bezienswaardigheid kasteel, voormalig koninklijke residentie en de kathedraal. De toegang tot het terrein is gratis, voor de verschillende musea binnen kunnen op het complex of online kaartjes gekocht worden. Er zijn diverse verkooppunten aanwezig. Vanaf de heuvel geeft de Wawel een mooi uitzicht over de stad ten zuiden van de Wisła. Via getyourguide.nl zijn eenvoudig verschillende toegangstickets en rondleidingen te boeken.
Voorbereiding en tips bezoek aan de Wawel
- Er zijn verschillende musea bij de Wawel waar apart kaartjes voor gekocht moeten worden.
- De musea zijn de onder andere de staatskamers, de wapenkamer, Koninklijke privé-appartementen en het draken nest.
- Bekijk vooraf ook de openingstijden via wawel.krakow.pl.
- De heuvel op kan een stevige beklimming zijn, maar zeker de moeite.
Wawel in het kort
- Heuvel van 228 meter hoog
- Aan de oever van de Wisła
- Koninklijke Kasteel van Wawel
- Wawelkathedraal
- Drakengrot
Impressie Wawel kasteel en kathedraal
Geschiedenis Wawel in Krakau
Wawel is een historische heuvel in Krakau, Polen, en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. Het is een belangrijk cultureel en historisch monument in het land. Archeologische opgravingen tonen aan dat de Wawel-heuvel al in de prehistorie bewoond was. Tijdens de Slavische periode in de 9e en 10e eeuw werd op de heuvel een houten fort gebouwd.
In de 11e eeuw werd Wawel het politieke en culturele centrum van het Poolse Koninkrijk. Het kasteel op de heuvel werd uitgebreid en diende als residentie voor Poolse koningen. Verschillende vorsten lieten hun stempel achter op het complex door nieuwe gebouwen en uitbreidingen toe te voegen.Tijdens de Renaissanceperiode in de 16e eeuw onderging Wawel belangrijke renovaties en uitbreidingen. Het kasteel werd getransformeerd tot een prachtig paleis in Renaissancestijl. Kunstenaars en ambachtslieden werkten aan de decoratie van de koninklijke kamers, kapellen en zalen. In de 17e eeuw verloor Krakau zijn status als hoofdstad van Polen aan Warschau. Als gevolg hiervan verloor Wawel geleidelijk zijn politieke betekenis en werd het meer een symbolisch en historisch monument.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Polen bezet door nazi-Duitsland. Het kasteel werd geplunderd en beschadigd door de Duitse bezetters. Na de oorlog werd begonnen met het herstel en de restauratie van Wawel. Tegenwoordig is Wawel een belangrijke toeristische attractie en herbergt het een aantal musea, waaronder het Koninklijk Kasteel en de Wawel-kathedraal. Het complex staat ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt beschouwd als een symbool van de Poolse nationale identiteit.
Wawel is een fascinerend historisch complex dat getuigt van de rijke geschiedenis van Krakau en Polen. Het trekt jaarlijks talloze bezoekers aan die geïnteresseerd zijn in de cultuur en het erfgoed van het land.
De Draak van Krakau
De Draak van Wawel (Pools: Smok Wawelski) is een legendarisch wezen dat sterk verbonden is met de stad Krakau in Polen. Volgens de legende woonde de draak in een grot onder het Wawel-kasteel en terroriseerde hij de omgeving door vee te eten en mensen te bedreigen. De meest bekende versie van de legende vertelt over een dappere leerling-schoenmaker genaamd Skuba, die de draak versloeg. Hij gebruikte een list door een schaap te vullen met zwavel en teer, dat aan de draak werd aangeboden. Toen de draak het schaap opat, werd het zo heet dat hij naar de rivier de Wisła rende om zijn dorst te lessen en uiteindelijk explodeerde.
Vandaag de dag is de Draak van Wawel een symbool voor Krakau en wordt hij op verschillende manieren in de stad gepresenteerd, van standbeelden tot souvenirs. Er zijn ook regelmatige vuurspuwende voorstellingen van de draak in de buurt van het Wawel-kasteel om de legende levend te houden en toeristen aan te trekken.