Bezienswaardigheden Krakau

Bezienswaardigheden in Krakau


Grote Markt, Wawel, Auschwitz en nog veel meer

Krakau is een grote stad met veel bezienswaardigheden en culturele en culinaire hoogtepunten. Voor een eerste bezoek aan deze stad is het handig om een overzicht te hebben van de belangrijkste highlights als je een paar dagen in Krakau bent. Hieronder een overzicht van hoogtepunten om een eerste keer mee te pakken. Alle aanbevelingen hieronder in de stad zelf zijn op loopafstand van het centrum. Indien mogelijk is het aanbevolen tickets vooraf online te reserveren.

Het historisch centrum van Krakau is UNESCO werelderfgoed, de perfecte start als centraal middelpunt van jouw stedentrip.

Zien en doen in Krakau

Grote Markt Krakau

De Grote Markt


Het Grote Marktplein in Krakau is het grootste van alle middeleeuwse stadspleinen in Europa. In de huidige vorm werd het in 1257 gecreëerd. Het hoofdplein diende als een primaire marktplaats in de stad. Bezienswaardigheden zijn o.a. de Mariakerk, Raadhuistoren, Sint-Adalbertkerk en Lakenhal (Sukiennice).

 • Centrum van de stad
 • Startpunt van je stedentrip in Krakau
 • Regelmatig ook evenementen

Meer informatie

Auschwitz

Auschwitz concentratiekamp


Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit een concentratiekampencomplex van nazi-Duitsland rondom de Poolse stad Oświęcim. Auschwitz was het grootste en bekendste van alle Duitse concentratiekampen.

 • Locatie: 69 kilometer ten westen van Krakau
 • Toegang: +- vanaf € 30,00 georganiseerde tour met vervoer en gids
 • Bezoek de twee overgebleven kampen
Meer informatie
Mariakerk Krakau

Maria-Hemelvaartkerk


De Mariakerk werd aan het begin van de 13e eeuw gebouwd. Een voorbeeld van prachtige gotische architectuur, binnenin verbergt het een sculpturaal meesterwerk - laat 15e-eeuws altaarstuk van Veit Stoss. De kerk staat ook bekend om het dagelijkse trompetgeschal uit de hogere toren.

 • Gelegen aan de Grote Markt
 • Toegang: 10 PLN / 15 PLN
 • Kaartverkoop tegenover de zij-ingang
Meer informatie
Lakenhal Krakau

Sukiennice


Het prachtige gebouw Sukiennice dat het centrum van de Grote Markt in beslag neemt, is een van de beste bezienswaardigheden van de stad. De Lakenhal is al sinds de 13e eeuw het hart van de handel van de stad. Tegenwoordig kunnen in de Lakenhal voornamelijk sieraden, souvenirs en diverse kunstwerken worden gekocht.

 • Geleden midden op de Grote Markt
 • Toegang hal met souvenirverkoop is gratis
 • Bezoek ook het ondergrondse museum

Meer informatie

Wawel Krakau

Het koninklijke kasteel van Wawel


De Wawel heuvel met daarop haar kasteel en kathedraal wordt beschouwd als het symbool van de Poolse soevereiniteit. Het Kasteel op de Wawel was de residentie van Poolse vorsten door de eeuwen heen. Onder de heuvel bevindt zich de Drakengrot.

 • Ten zuiden van het centrum aan de Wisła
 • Toegang tot het terrein is gratis, binnen diverse musea
 • Kaartverkoop diverse kassa's op het complex
Meer informatie
Schindler Krakau

De fabriek van Oskar Schindler


Oskar Schindler Emaille Fabriek is nu het museum gewijd aan het leven van een man die zich wijdde aan het redden van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig is de fabriek een museum over de oorlog in Krakau en ook Oskar Schindler.

 • Geleden op 30 minuten loopafstand van het centrum
 • Toegang: 28 PLN
 • Koop vooraf online tickets voor toegang
Meer informatie
Kazimierz Krakau

Joodse wijk Kazimierz


Bezoek de oude Joodse wijk Kazimierz en ontdek één van de gezelligste plekken van Krakau. Misschien wel de populairste wijk van Krakau met gezellige straatjes en pleinen. Kazimierz is ook de plek waar je goed kan eten en drinken.

 • Geleden op 10 minuten loopafstand van het centrum
 • Tip: eet een Zapiekanka op het Plac Nowy plein
 • Ontdek opnamelocaties van Schindler's List
Meer informatie
Wieliczka zoutmijn

Wieliczka-zoutmijnen


De Wieliczka-zoutmijn is een UNESCO-werelderfgoedlocatie in de buurt van Krakau. Het is een van de oudste en meest indrukwekkende zoutmijnen ter wereld. Bezoekers kunnen afdalen in de ondergrondse kamers en gangen, en getuige zijn van prachtige zoutsculpturen en zoutmeren. Het is een ervaring die de rijke geschiedenis en het ambacht van zoutwinning in de regio belicht.

 • Locatie: 13 kilometer ten zuid-oosten van Krakau
 • Toegang: 100 PLN
 • Unieke ervaring onder de grond
Meer informatie
Zakopane

Zakopane, stad in het Tatra gebergte


Zakopane is een pittoresk bergdorp in het zuiden van Polen, gelegen aan de voet van de Tatra-bergen. Het staat bekend om zijn prachtige natuur, wintersportmogelijkheden en traditionele houten chalets. Bezoekers kunnen genieten van wandelen, skiën, en de unieke bergcultuur en architectuur ontdekken.

 • Locatie: 100 kilometer van Krakau vandaan
 • Toegang: gratis
 • Reis: ongeveer 2 uur met de auto of bus
Meer informatie

Informatie over de stad

Krakau is een oude historische stad in het zuiden van Polen. De stad is voor veel Nederlanders een eerste bestemming bij een bezoek aan Polen. De geschiedenis van Krakau is lang en gaat vele eeuwen terug. De stad is ontstaan aan de voet van de Wawel, welke als heuvel gelegen is aan de rivier de Wisła. Bovenop de Wawel staat de bekende burcht waarin vele eeuwen de Koningen van Polen woonde. Krakau is één van de weinige grote steden in Polen welke redelijk ongeschonden de Tweede Wereldoorlog is doorgekomen en weinig last heeft gehad van bombardementen. Dat is ook de reden dat er nog veel oude en mooie gebouwen te vinden zijn in de stad.

Tegenwoordig is Krakau een moderne en toeristische studentenstad met een goede infrastructuur. De stad heeft een groot netwerk van tramlijnen en busverbindingen. Het centrum met grote marktplein van de stad is autovrij en kan veel te voet gedaan worden. Krakau is daarnaast ook de stad van meer dan 100 kerken en heeft net als in heel Polen een Katholieke achtergrond. De oudere generatie spreekt vaak nog alleen Pools en soms ook Russisch en/of Duits, terwijl de jongere generatie veel internationaler is opgegroeid.

Andere hotspots van Krakau

Naast de absolute hoogtepunten zijn er nog een heleboel bijzondere en mooie plekken om te bekijken en te ontdekken in Krakau. Hieronder nog enkele tips. Bekijk ook de toeristische highlights op plattegrond van de stad.

Raadhuistoren Krakau

Raadhuistoren

Overblijfsel van het oude raadhuis op de Grote Markt

Getto Krakau

Getto Helden Plein

Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het getto

Gettomuur Krakau

Joodse Gettomuur

Restant van de gettomuur in Krakau

Sint Jozefkerk Krakau

Sint-Jozefkerk

Prachtige kerk dichtbij de Wisła

Grunwald Krakau

Grunwald Monument

Ter herdenking van de slag om Grunwald

Forum Przestrzenie

Forum Przestrzenie

Populair terras in de zomer aan het water

Barbakan Krakau

Barbakan

Versterkte buitenpost in het stadspark

Mall Krakau

Galeria Krakowska

Winkelen in een echte mall

Grafheuvel van Krakus

Grafheuvel van Krakus

De laatste rustplaats van de legendarische prins Krakus

Theater Krakau

Juliusz Słowacki Theater

19e-eeuws theater operahuis in het hart van Krakau

Nowy Sącz

Nowy Sącz

Bezoek deze historische stad in het zuiden van Polen

Florianuspoort Krakau

Florianuspoort

Verdedigingspoort en overblijfsel van de oude stadsmuren

Planty park Krakau

Planty park

Planty park is de groene ring rond het historische centrum van Krakau, Polen.

Wat maakt Krakau bijzonder

DKrakau is een bijzondere stad vanwege de vele unieke eigenschappen en kenmerken die het tot een favoriete bestemming maken voor zowel lokale bewoners als internationale reizigers. Hier zijn enkele redenen waarom Krakau zo speciaal is:

 • Historische pracht: Krakau heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Het heeft zijn historische charme en architectuur goed weten te behouden, met prachtige oude gebouwen, middeleeuwse pleinen en kastelen, waaronder het Wawel-kasteel en de Mariakerk.
 • Culturele erfgoed: Als een van de belangrijkste culturele centra van Polen, is Krakau doordrenkt van kunst, muziek, literatuur en theater. De stad heeft talloze kunstgalerijen, theaters, muziekfestivals en culturele evenementen die het hele jaar door plaatsvinden.
 • Kazimierz: De historische Joodse wijk van Krakau, Kazimierz, is een fascinerende plek met een rijke geschiedenis. Het is een cultureel centrum met unieke architectuur, sfeervolle straatjes, oude synagogen en een levendige kunst- en eetscene.
 • Culinaire geneugten: Krakau staat bekend om zijn heerlijke Poolse gerechten en culinaire tradities. Bezoekers kunnen genieten van smakelijke pierogi, traditionele Poolse stoofschotels en andere lokale lekkernijen in de vele gezellige restaurants en eetgelegenheden in de stad.
 • Levendige sfeer: Krakau heeft een bruisende en levendige sfeer met talloze cafés, bars, clubs en straatmuzikanten. Het is een stad die nooit slaapt en waar altijd wel iets te beleven valt, of het nu overdag is of 's avonds laat.
 • Nabijheid van de natuur: Krakau ligt dicht bij de prachtige Tatra-bergen en de Wieliczka-zoutmijn, waardoor het een ideale uitvalsbasis is voor liefhebbers van natuur en avontuur.

Al deze elementen samen maken Krakau een unieke en betoverende bestemming, die geschiedenis, cultuur, gastronomie en natuurlijke schoonheid combineert om een onvergetelijke ervaring te bieden aan iedereen die de stad bezoekt.