foto

Zien en doen Krakau


Wat te doen op deze stedentrip

Krakau is een grote stad met veel bezienswaardigheden en culturele en culinaire hoogtepunten. Voor een eerste bezoek aan deze stad is het handig om een overzicht te hebben van de belangrijkste highlights als je een paar dagen in Krakau bent. Hieronder een overzicht van hoogtepunten om een eerste keer mee te pakken. Alle aanbevelingen hieronder in de stad zelf zijn op loopafstand van het centrum. Indien mogelijk is het aanbevolen tickets vooraf online te reserveren.

Het historisch centrum van Krakau is UNESCO werelderfgoed, de perfecte start van jouw stedentrip.

Onze aanbevelingen

De Grote Markt


Het Grote Marktplein in Krakau is het grootste van alle middeleeuwse stadspleinen in Europa. In de huidige vorm werd het in 1257 gecreëerd. Het hoofdplein diende als een primaire marktplaats in de stad. Bezienswaardigheden zijn o.a. de Mariakerk, Raadhuistoren, Sint-Adalbertkerk en Lakenhal (Sukiennice).

 • Locatie: centrum
 • Toegang: gratis
 • Regelmatig ook evenementen

Meer informatie

Auschwitz concentratiekamp


Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit een concentratiekampencomplex van nazi-Duitsland rondom de Poolse stad Oświęcim. Auschwitz was het grootste en bekendste van alle Duitse concentratiekampen.

 • Locatie: 69 kilometer ten westen van Krakau
 • Toegang: +- vanaf € 30,00 georganiseerde tour met vervoer en gids
 • Bezoek de twee overgebleven kampen
Meer informatie

Maria-Hemelvaartkerk


De Mariakerk werd aan het begin van de 13e eeuw gebouwd. Een voorbeeld van prachtige gotische architectuur, binnenin verbergt het een sculpturaal meesterwerk - laat 15e-eeuws altaarstuk van Veit Stoss. De kerk staat ook bekend om het dagelijkse trompetgeschal uit de hogere toren.

 • Locatie: gelegen aan de Grote Markt
 • Toegang: 10 PLN / 15 PLN
 • Kaartverkoop: tegenover de zij-ingang
Meer informatie

Sukiennice


Het prachtige gebouw Sukiennice dat het centrum van de Grote Markt in beslag neemt, is een van de beste bezienswaardigheden van de stad. De Lakenhal is al sinds de 13e eeuw het hart van de handel van de stad. Tegenwoordig kunnen in de Lakenhal voornamelijk sieraden, souvenirs en diverse kunstwerken worden gekocht.

 • Locatie: midden op de Grote Markt
 • Toegang hal: gratis
 • Bezoek ook het ondergrondse museum

Meer informatie

Het koninklijke kasteel van Wawel


De Wawel heuvel met daarop haar kasteel en kathedraal wordt beschouwd als het symbool van de Poolse soevereiniteit. Het Kasteel op de Wawel was de residentie van Poolse vorsten door de eeuwen heen. Onder de heuvel bevindt zich de Drakengrot.

 • Locatie: ten zuiden van het centrum aan de Wisła
 • Toegang: buiten gratis, binnen diverse musea
 • Kaartverkoop: diverse kassa's op het complex
Meer informatie

De fabriek van Oskar Schindler


Oskar Schindler Emaille Fabriek is nu het museum gewijd aan het leven van een man die zich wijdde aan het redden van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig is de fabriek een museum over de oorlog in Krakau en ook Oskar Schindler.

 • Locatie: ten zuiden van de Wisła
 • Toegang: 28 PLN
 • Loopafstand vanaf het centrum
Meer informatie

Wieliczka-zoutmijnen


De Wieliczka zoutmijn ligt in het plaatsje Wieliczka vlakbij Krakau. Het is een van de oudste zoutmijnen ter wereld en de gangen van de mijn zijn in totaal 300 kilometer lang met soms een diepte van 327 meter.

 • Locatie: 13 kilometer ten zuid-oosten van Krakau
 • Toegang: 100 PLN
 • Unieke ervaring onder de grond
Meer informatie

Kazimierz


Kazimierz, ofwel oude stad is de historische Joodse wijk met vele mooie straatjes en sfeervolle restaurantjes en barretjes voor een drank of hapje. Plac Nowy midden in de oude binnenstad is dé plek in Krakau om een zapiekanka te eten.

 • Locatie: ten zuiden-oosten van het centrum
 • Toegang: gratis

Informatie over Krakau

Krakau is een oude historische stad in het zuiden van Polen. De stad is voor veel Nederlanders een eerste bestemming bij een bezoek aan Polen. De geschiedenis van Krakau is lang en gaat vele eeuwen terug. De stad is ontstaan aan de voet van de Wawel, welke als heuvel gelegen is aan de rivier de Wisła. Bovenop de Wawel staat de bekende burcht waarin vele eeuwen de Koningen van Polen woonde. Krakau is één van de weinige grote steden in Polen welke redelijk ongeschonden de Tweede Wereldoorlog is doorgekomen en weinig last heeft gehad van bombardementen. Dat is ook de reden dat er nog veel oude en mooie gebouwen te vinden zijn in de stad.

Tegenwoordig is Krakau een moderne en toeristische studentenstad met een goede infrastructuur. De stad heeft een groot netwerk van tramlijnen en busverbindingen. Het centrum met grote marktplein van de stad is autovrij en kan veel te voet gedaan worden. Krakau is daarnaast ook de stad van meer dan 100 kerken en heeft net als in heel Polen een Katholieke achtergrond. De oudere generatie spreekt vaak nog alleen Pools en soms ook Russisch en/of Duits, terwijl de jongere generatie veel internationaler is opgegroeid.

Ook zeker de moeite

Naast de absolute hoogtepunten zijn er nog een heleboel bijzondere en mooie plekken om te bekijken en te ontdekken in Krakau. Hieronder nog enkele tips. Bekijk ook de toeristische highlights op plattegrond van de stad.

Raadhuistoren

Overblijfsel van het oude raadhuis op de Grote Markt

Getto Helden Plein

Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het getto

Joodse Gettomuur

Restant van de gettomuur in Krakau

Sint-Jozefkerk

Prachtige kerk dichtbij de Wisła

Grunwald Monument

Ter herdenking van de slag om Grunwald

Kościuszko

Grafheuvel met panoramisch uitzicht

Barbakan

Versterkte buitenpost in het stadspark

Galeria Krakowska

Winkelen in een echte mall

Zakopane

Dé plek voor bergtoerisme in Polen

Juliusz Słowacki Theater

19e-eeuws theater operahuis in het hart van Krakau

Nowy Sącz

Bezoek deze historische stad in het zuiden van Polen

Florianuspoort

Verdedigingspoort en overblijfsel van de oude stadsmuren