Kazimierz Krakau

Kazimierz in Krakau


Populaire oude wijk van de stad waar je heerlijk kan eten en drinken

Kazimierz is een fascinerende wijk in Krakau, Polen, die bekend staat om zijn rijke geschiedenis en levendige cultuur. Gelegen aan de zuidelijke oever van de rivier de Wisła, was Kazimierz ooit een onafhankelijke stad, gesticht in de 14e eeuw door koning Casimir de Grote en vernoemd naar hem. In de loop der eeuwen heeft de wijk een turbulente geschiedenis doorgemaakt, waaronder periodes van welvaart en tijden van verdriet, met name tijdens de Holocaust.

Tijdens de middeleeuwen en de renaissance was Kazimierz een belangrijk centrum van de Joodse cultuur in Polen. In de 15e eeuw kwamen veel Joodse vluchtelingen uit West-Europa hierheen, wat resulteerde in een bloeiende Joodse gemeenschap. De wijk werd een centrum van Joodse religie, cultuur en handel, en er werden verschillende synagogen gebouwd, waarvan sommige tot op de dag van vandaag bewaard zijn gebleven.

Tweede Wereldoorlog en Kazimierz

Een belangrijk keerpunt in de geschiedenis van Kazimierz was de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Tijdens de Duitse bezetting van Polen werden de Joodse inwoners gedwongen om naar het getto van Krakau te verhuizen, waardoor Kazimierz werd verlaten. Vandaag de dag getuigen de vele gedenkplaatsen en monumenten in Kazimierz van het tragische lot van de Joodse bevolking tijdens die donkere periode.

Na de oorlog begon Kazimierz langzaam weer op te leven en werd het een opkomende artistieke en culturele wijk. Tegenwoordig is Kazimierz een bruisende buurt vol trendy cafés, gezellige restaurants, boetieks en kunstgalerijen. Het is ook de thuisbasis van vele culturele festivals en evenementen, waaronder het jaarlijkse Joodse Culturele Festival, dat de rijke erfenis van de Joodse gemeenschap in Krakau viert.

Bezoekers van Kazimierz kunnen genieten van een wandeling door de geplaveide straten, prachtige pleinen, kleurrijke muurschilderingen en een verscheidenheid aan architectonische stijlen. Belangrijke bezienswaardigheden zijn onder meer de oude synagogen zoals de Remuh-synagoge en de Tempel-synagoge, evenals de voormalige Joodse begraafplaats. Bovendien biedt de wijk tal van mogelijkheden om te genieten van de traditionele Joodse keuken en de Poolse culinaire lekkernijen.

Kazimierz is een plek die zowel historici als cultuurliefhebbers zal betoveren. Het is een levendige wijk waar het verleden naast het heden bestaat, en waar bezoekers de kans krijgen om een rijke culturele erfenis te ontdekken en te ervaren.

Kazimierz

Schindler's List in Krakau

Voor filmliefhebbers is Kazimierz ook een bijzondere locatie. Enkele scenes van de film Schindler's List, geregisseerd door Steven Spielberg zijn hier namelijk ook opgenomen. Zie ook de foto's van Kazimierz en misschien herken je dan ook de foto van de trap waaronder je kan schuilen, deze komt namelijk ook terug in de film.

De Holocaust en de Tweede Wereldoorlog hebben veel invloed gehad op de geschiedenis van Krakau. In het museum van de voormalige fabriek van Oskar Schindler kun je ook veel over de oorlog in Krakau terugzien en lezen.

Zapiekanka eten in Krakau

De wijk Kazimierz is de bekendste plek in Krakau om een echte Poolse zapiekanka te eten. Dit heerlijk broodje kun op verschillende plekken bestellen op het plein Plac Nowy, waar het ronde gebouw Okrąglak staat waar de zapiekanka gemaakt wordt. Zapiekanka (meervoud: zapiekanki) is een warm gerecht en doet een beetje denken aan een pizzabroodje.

Zapiekanka eten in Kazimierz, Krakau, is een must-do ervaring voor elke bezoeker die de lokale Poolse culinaire lekkernijen wil proeven. Zapiekanka is een heerlijk gerecht dat vaak wordt beschouwd als een Pools "fastfood" en het is vooral populair onder de lokale bevolking en toeristen.

Een zapiekanka is een soort open-faced broodje dat meestal wordt gemaakt van een stokbrood, doormidden gesneden en geroosterd. Het wordt dan belegd met verschillende ingrediënten, wat het gerecht zeer veelzijdig maakt. De klassieke zapiekanka wordt vaak belegd met champignons en gesmolten kaas, maar je kunt ook andere ingrediënten vinden, zoals ham, salami, groenten, uien, en zelfs ketchup of knoflooksaus als extra smaakmakers.

In Kazimierz, de historische Joodse wijk van Krakau, zijn er tal van plekken waar je zapiekanka kunt proeven. Je kunt kiezen uit kleine kraampjes op straat of gezellige eetgelegenheden, die vaak een informele en ontspannen sfeer bieden.

Veel toeristen en lokale inwoners genieten van zapiekanka als een smakelijke en betaalbare snack tussen het verkennen van de bezienswaardigheden van de wijk door. Het is ook een geweldige manier om de lokale eetcultuur te ervaren en jezelf onder te dompelen in de Poolse keuken.

Dus, als je in Kazimierz bent, zorg er dan zeker voor dat je de gelegenheid hebt om een heerlijke zapiekanka te proeven. Het zal je smaakpapillen verwennen en je een voorproefje geven van de authentieke Poolse gastronomie. Smakelijk eten!

Impressie Kazimierz

Kunst Kazimierz
Horeca Kazimierz
Wijk Kazimierz
Zapiekanka Kazimierz
Kazimierz wijk

Meer tips en aanbevelingen