foto

Weer en beste reistijd in Krakau


Weersverwachting voor een stedentrip naar Polen

Niets is belangrijker dan goed weer tijdens een stedentrip. Het weer in Krakau is afwisselend en de stad heeft een gematigd landklimaat. Het aanbevolen enkele dagen van te voren de weersverwachting te bekijken. De winters zijn iets kouder dan dat van Nederland en er is ook meer kans op sneeuw, maar de zomers kunnen daarentegen erg warm zijn.

Zomer Krakau

Krakau in de zomer bezoeken

De zomer is een fijne periode om op stedentrip te gaan, de beste periode voor een stedentrip naar Krakau is in het voorjaar of najaar. Ook in Polen is de klimaatsverandering merkbaar en zijn de zomers steeds warmer. Meerdere dagen 30 graden Celsius achter elkaar zijn dan ook geen uitzondering meer.

Bekijk enkele dagen voordat je naar Polen gaat de weersverwachting om daar je bagage en kleding op aan te passen. Mocht je te weinig of niet de juiste kleding bij je hebben zijn er uiteraard voldoende winkels te geven.

Krakau heeft veel leuke bezienswaardigheden en activiteiten om te doen buiten in de zomer.

In de winter naar Krakau

Winters in Polen kunnen koud zijn, er valt vaker sneeuw en er is meer kans op een witte Kerst. De temperaturen zijn dan ook wat extremer 's-nachts en het kan zelfs -20 graden Celsius worden. Een stedentrip naar Krakau is dan ook zeker mogelijk, de sfeervolle kerstmarkt op de Grote Markt is dan ook zeker een aanrader om te bezoeken. Wandel langs de gezellige kraampjes en geniet van de warme drankjes en hapjes.

Belangrijk is om in deze periode jezelf warm aan te kleden met een dikke winterjas, sjaal, wanten en muts. De stad ziet er rond december gezellig uit met de vele sfeerlichten.

Winter Krakau

Klimaat en milieu in Polen

In Polen en ook in Krakau zijn nog veel oude gebouwen en huizen die warm gehouden worden op steenkool. Uiteraard is ook Polen bezig met het milieu en krijgen steeds meer huizen centrale verwarming of maken de stap naar zelfvoorziening, door middel van onder andere zonnepanelen. Gezien Polen een groot land is en er nog veel werk te verrichten is hierin, heeft deze energietransitie tijd nodig.

Het resultaat is dan ook dat er in de winter nog regelmatig smog is in Krakau en omgeving. Deze luchtvervuiling is nog steeds een probleem en het stoken van kolen om huizen warm te houden zijn dan ook grotendeels de oorzaak. Krakau ligt ook in een dal waardoor de lucht wat langer blijft hangen. Deze fijnstof in de lucht is een probleem waar de stad serieus mee bezig is om dit stap voor stap beter te maken en op te lossen. Tijdens je bezoek aan Krakau in de winter kun je dus de smog opmerken in geur en smaak. Dit kan voor enkele dagen in Krakau over het algemeen niet zoveel kwaad, maar mocht je gezondheidsproblemen hebben rondom de luchtwegen of een mindere weerstand hebben is het goed om hier rekening mee te houden.

Beste reistijd Krakau

De beste tijd voor een stedentrip naar Krakau is tijdens de late lente tot vroege herfst, van mei tot september. In deze maanden zijn de temperaturen mild en aangenaam, perfect om door de straten van de stad te dwalen en de bezienswaardigheden te verkennen. Het weer is over het algemeen stabiel en er is veel daglicht om alles te zien wat Krakau te bieden heeft.

Bovendien vinden er in de zomermaanden verschillende festivals en evenementen plaats, waardoor de stad bruisend en levendig is. Als je drukte wilt vermijden en lagere prijzen wilt vinden, kun je overwegen om in het voor- of najaar te gaan, wanneer er minder toeristen zijn maar het weer nog steeds aangenaam is. Echter, houd er rekening mee dat het weer in deze seizoenen wat onvoorspelbaarder kan zijn.

Meer informatie