foto

Lakenhal Sukiennice van Krakau


Eén van de absolute bezienswaardigheden

De lakenhal op het centrale marktplein is één van de blikvangers van de stad. Het 600 jaar oude prachtig gebouw is een bezienswaardigheid bij een bezoek aan Krakau. Vroeger was het een middelpunt van handel, tegenwoordig wordt het gebouw gebruikt voor ondere verkoop van souvenirs, is er een restaurant met terras en zelfs een ondergronds museum.

Overdag is de lakenhal open en zijn de souvenirs kramen via de gangen bereikbaar. Aan de oostkant is een trap welke naar het restaurant met dakterras gaat.

Voorbereiding en tips bezoek aan de Sukiennice

  • Het dakterras is een echte aanrader, de drankjes zijn niet goedkoop maar geven wel een prachtig uitzicht.
  • De lakenhal is een drukke plek met veel toeristen, pas op voor diefstal van je waardevolle spullen.
  • Wil je Rynek Underground Museum bezoeken, koop dan vooraf online tickets.

Sukiennice in het kort

- UNESCO-bezienswaardigheid

- Perfecte plek voor aankoop souvenirs

- Rynek Underground Museum

Sukiennice op Google Maps

Impressie Sukiennice

Marktplein Lakenhal
Koets Lakenhal
Raadhuistoren Lakenhal
Lakenhal bezoeken
Lakenhal binnen
Lakenhal terras
Standbeeld Lakenhal

Geschiedenis Lakenhal Sukiennice

De Lakenhal (in het Pools bekend als "Sukiennice") is een iconisch historisch gebouw in het centrum van Krakau, Polen. Het bevindt zich op de Grote Markt (Rynek Główny) en is een van de meest herkenbare bezienswaardigheden van de stad. De Lakenhal werd oorspronkelijk gebouwd in de 14e eeuw en diende als een belangrijk handelscentrum voor textielhandelaren. Het gebouw werd verschillende keren gerenoveerd en uitgebreid in de loop der eeuwen. De Lakenhal is een prachtig voorbeeld van de Poolse Renaissance-architectuur. Het gebouw heeft een symmetrische gevel met een rij arcadebogen op de begane grond en een reeks bovenverdiepingen met ramen. Het wordt bekroond door een indrukwekkend dak met torentjes.

Tegenwoordig herbergt de Lakenhal het Sukiennice Museum, een van de afdelingen van het Nationaal Museum in Krakau. Het museum is gewijd aan de Poolse schilderkunst en beeldhouwkunst en herbergt een indrukwekkende collectie kunstwerken, met name werken uit de 19e eeuw. Onder de arcades van de Lakenhal bevindt zich een levendige handwerkmarkt. Hier kun je verschillende souvenirs, handgemaakte producten, sieraden, kunst en traditionele Poolse ambachten vinden. Het is een populaire plek voor toeristen om cadeaus en herinneringen te kopen.

Meer tips en aanbevelingen