foto

Grote Markt Krakau


Het middelpunt van de stad

De Grote Markt is één van de grootste pleinen van Europa en het centrum van de stad Krakau. Voor elke toerist het middelpunt tijdens een stedentrip naar deze prachtige stad. Midden op het plein staat de imposante lakenhal genaamd Sukiennice. Aan het plein ligt de Mariakerk, misschien wel het bekendste gebouw en symbool van Krakau. Aan de andere kant van het plein staat de 70 meter hoge Raadhuistoren, onderdeel van het oude Raadhuis. Ook zijn op het plein de Sint-Adalbertkerk en het standbeeld van de dichter Adam Mickiewicz te vinden.

Snelweg Polen

Centrum van Krakau

De Grote Markt is het middelpunt van Krakau, maar de Wawel aan de Wisła en de oude wijk Kazimierz kunnen ook tot het centrale gedeelte van de stad gezien worden. Voor veel toeristen zijn deze drie gebieden de belangrijke locaties, allen op loopafstand van elkaar. De straat Grodzka vormt dan ook een verbindingsweg door het centrum heen.

Krakau is overzichtelijke vanaf het centrum kun je alle kanten uit. Bekijk ook de plattegrond van Krakau om een eerste indruk te krijgen van de stad.

Trompetgeluid vanaf de kerktoren

Tip: elk uur wordt door een trompetspeler vanuit de toren van de Mariakerk een korte afgebroken melodie gespeeld. Een uniek stukje historie om mee te pakken.

Impressie marktplein

Mariakerk Krakau
Lakenhal Krakau
Raadhuistoren Krakau
Marktplein Krakau
Straatje Krakau
Standbeeld Krakau
Hoofd centrum Krakau

Geschiedenis Grote Markt Krakau

De Grote Markt dateert uit de 13e eeuw en diende als het commerciële hart van de stad. Het plein was oorspronkelijk omgeven door handelshuizen en werd later het centrum van politieke, sociale en culturele activiteiten. De architectuur rond de Grote Markt is gevarieerd en adembenemend. Het plein wordt gedomineerd door de imposante gotische torens van de Mariakerk (Kościół Mariacki) en het historische stadhuis (Ratusz). Er zijn ook prachtige herenhuizen, paleizen en kerken rondom het plein te vinden, die verschillende architecturale stijlen vertegenwoordigen, waaronder gotisch, renaissance en barok. Het meest prominente gebouw op de Grote Markt is de Lakenhal (Sukiennice), met Sukiennice Museum en zijn indrukwekkende kunstcollectie.

Een deel van de middeleeuwse stadsmuren en verdedigingstorens zijn bewaard gebleven rondom de Grote Markt. De Florianuspoort (Brama Floriańska) en de Barbakan zijn belangrijke overblijfselen van de stadsmuren die ooit de stad beschermden. Op de Grote Markt vinden regelmatig markten en evenementen plaats. Je kunt er lokale ambachtelijke producten, souvenirs, kleding en traditionele Poolse gerechten vinden. Vooral tijdens feestdagen zoals Kerstmis en Pasen wordt het plein omgetoverd tot een prachtige markt met decoraties en festiviteiten.

De Grote Markt is niet alleen een historisch en architectonisch juweeltje, maar ook een levendige ontmoetingsplaats voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Het is een geweldige plek om te ontspannen op een van de vele terrasjes, te genieten van het uitzicht en de prachtige omgeving te verkennen.

Meer informatie