Grote Markt Krakau
Het middelpunt van de stad
De Grote Markt is één van de grootste pleinen van Europa en het centrum van de stad Krakau. Voor elke toerist het middelpunt tijdens een stedentrip naar deze prachtige stad. Midden op het plein staat de imposante lakenhal genaamd Sukiennice. Aan het plein ligt de Mariakerk, misschien wel het bekendste gebouw en symbool van Krakau. Aan de andere kant van het plein staat de 70 meter hoge Raadhuistoren, onderdeel van het oude Raadhuis. Ook zijn op het plein de Sint-Adalbertkerk en het standbeeld van de dichter Adam Mickiewicz te vinden.
Centrum van Krakau
De Grote Markt is het middelpunt van Krakau, maar de Wawel aan de Wisła en de oude wijk Kazimierz kunnen ook tot het centrale gedeelte van de stad gezien worden. Voor veel toeristen zijn deze drie gebieden de belangrijke locaties, allen op loopafstand van elkaar. De straat Grodzka vormt dan ook een verbindingsweg door het centrum heen.
Krakau is overzichtelijke vanaf het centrum kun je alle kanten uit. Bekijk ook de plattegrond van Krakau om een eerste indruk te krijgen van de stad.
Trompetgeluid vanaf de kerktoren
Ervaar een uniek stukje historie van Krakau op de Grote Markt: elk uur wordt vanuit de toren van de Mariakerk een korte, maar krachtige melodie gespeeld door een trompetspeler. Deze traditie, die teruggaat tot de middeleeuwen, herinnert aan een legendarisch moment uit de geschiedenis van Krakau. Legendarisch is het verhaal van de trompettist die tijdens een invasie de stad waarschuwde, maar halverwege werd geraakt door een pijl, waardoor zijn melodie abrupt eindigde. Het geluid van de trompet vandaag de dag symboliseert deze oude legende en biedt bezoekers een onvergetelijke ervaring, doordrenkt van geschiedenis en betekenis. Mis deze bijzondere traditie niet tijdens je verblijf op de Grote Markt van Krakau.
Impressie marktplein
Geschiedenis Grote Markt Krakau
De Grote Markt dateert uit de 13e eeuw en diende als het commerciële hart van de stad. Het plein was oorspronkelijk omgeven door handelshuizen en werd later het centrum van politieke, sociale en culturele activiteiten. De architectuur rond de Grote Markt is gevarieerd en adembenemend. Het plein wordt gedomineerd door de imposante gotische torens van de Mariakerk (Kościół Mariacki) en het historische stadhuis (Ratusz). Er zijn ook prachtige herenhuizen, paleizen en kerken rondom het plein te vinden, die verschillende architecturale stijlen vertegenwoordigen, waaronder gotisch, renaissance en barok. Het meest prominente gebouw op de Grote Markt is de Lakenhal (Sukiennice), met Sukiennice Museum en zijn indrukwekkende kunstcollectie.
Een deel van de middeleeuwse stadsmuren en verdedigingstorens zijn bewaard gebleven rondom de Grote Markt. De Florianuspoort (Brama Floriańska) en de Barbakan zijn belangrijke overblijfselen van de stadsmuren die ooit de stad beschermden. Op de Grote Markt vinden regelmatig markten en evenementen plaats. Je kunt er lokale ambachtelijke producten, souvenirs, kleding en traditionele Poolse gerechten vinden. Vooral tijdens feestdagen zoals Kerstmis en Pasen wordt het plein omgetoverd tot een prachtige markt met decoraties en festiviteiten.
De Grote Markt is niet alleen een historisch en architectonisch juweeltje, maar ook een levendige ontmoetingsplaats voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Het is een geweldige plek om te ontspannen op een van de vele terrasjes, te genieten van het uitzicht en de prachtige omgeving te verkennen.
Grote Markt was niet altijd autovrij
De Grote Markt in Krakau, een van de grootste middeleeuwse pleinen van Europa, heeft een rijke geschiedenis die reflecteert hoe de stad zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld. Hoewel het tegenwoordig een levendig, autovrij gebied is, was dit niet altijd het geval.
De transformatie van de Grote Markt naar een autovrij gebied begon in de jaren 1970 en 1980, toen de stad zich meer bewust werd van de noodzaak om het historische en culturele erfgoed te beschermen. De druk van verkeer zorgde voor schade aan de historische gebouwen en het geplaveide oppervlak van het plein. Bovendien wilden de stadsplanners de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van het stadscentrum verbeteren.