foto

Bezoek de zoutmijn vanuit Krakau


De Wieliczka-zoutmijn is een van de oudste mijnen ter wereld

Naast een bezoek aan voormalig concentratiekamp Auschwitz is de Wieliczka-zoutmijn een populaire bezienswaardigheid net buiten Krakau. Op ongeveer 14 kilometer afstand van het centrum van Krakau ligt het plaatsje Wieliczka met daarbij de indrukwekkende zoutmijn. De mijn heeft een ruime historie en de gangen zijn ruim 245 kilometer lang en de mijn heeft zelfs een diepte van 327 meter met 9 niveaus. De Wieliczka-zoutmijn is een van de meest opmerkelijke bezienswaardigheden in Krakau, Polen, en is een van de oudste en meest uitgebreide zoutmijnen ter wereld. Deze indrukwekkende mijn staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld.

Indrukwekkende architectuur

Wat de Wieliczka-zoutmijn echt bijzonder maakt, zijn de uitgebreide zoutsculpturen, ondergrondse kamers en kathedralen die zijn uitgehouwen door mijnwerkers door de eeuwen heen. Bezoekers kunnen zich verwonderen over de prachtige zoutbeelden, de gigantische zoutkristallen en de intrigerende ondergrondse meren. De meest opvallende bezienswaardigheid is waarschijnlijk de Sint-Kinga-kapel, een adembenemende ondergrondse kathedraal die volledig is uitgehouwen uit zoutsteen. Naast het esthetische aspect, staat de Wieliczka-zoutmijn ook bekend om zijn gezondheidsvoordelen. Vanwege de hoge concentratie van zout in de lucht, wordt aangenomen dat een bezoek aan de mijn gunstig kan zijn voor mensen met luchtwegaandoeningen, allergieën en astma.

Vandaag de dag trekt de Wieliczka-zoutmijn toeristen van over de hele wereld, die komen om deze unieke ondergrondse wereld te verkennen. Er zijn rondleidingen beschikbaar die bezoekers door de tunnels en kamers leiden en hen laten kennismaken met de fascinerende geschiedenis en het erfgoed van de mijn. Een bezoek aan de Wieliczka-zoutmijn is een onvergetelijke ervaring die je onderdompelt in een verbazingwekkend ondergronds avontuur. De mix van geschiedenis, architectuur en de mystiek van het zoutmijnlandschap maken het een van de meest memorabele bezienswaardigheden in Polen en een absolute must-see voor bezoekers van Krakau.

Voorbereiding en tips bezoek aan de Wieliczka-zoutmijn

Tickets voor de Wieliczka-zoutmijn zijn te koop via getyourguide.com. Vanuit Krakau is Wieliczka eenvoudig te bereiken met de bus of taxi.

Impressie Wieliczka-zoutmijn

Standbeeld Wieliczka
Trappen Wieliczka
Jezus kruis Wieliczka
Grote hal Wieliczka
Gangen Wieliczka
Laatste avondmaal Wieliczka
Constructie Wieliczka

Geschiedenis van de Wieliczka-zoutmijn

De geschiedenis van de Wieliczka-zoutmijn gaat terug tot de 13e eeuw en omvat een lange en rijke reeks gebeurtenissen die het tot een opmerkelijke bezienswaardigheid hebben gemaakt. Hier is een overzicht van de belangrijkste hoogtepunten van de geschiedenis van de Wieliczka-zoutmijn:

13e eeuw: De mijn werd voor het eerst opgericht in de 13e eeuw, vermoedelijk rond 1290. De zoutwinning begon al snel en de mijn werd een belangrijke leverancier van zout voor Polen en de omliggende landen.

14e-15e eeuw: Tijdens deze periode groeide de Wieliczka-zoutmijn uit tot een van de meest welvarende zoutmijnen in Europa. Het zout werd verhandeld en gebruikt om voedsel te conserveren, wat van cruciaal belang was voor de economie van die tijd.

16e eeuw: In de 16e eeuw werden ondergrondse kapellen en kerken gebouwd in de zoutmijn. De mijnwerkers, die vaak lange uren werkten, bouwden deze gebedsplaatsen om troost en spirituele ondersteuning te vinden in hun gevaarlijke werk.

18e eeuw: In de 18e eeuw werden veel van de houten structuren in de mijn vervangen door steen, wat bijdroeg aan de stabiliteit en duurzaamheid van de mijngangen en kamers.

20e eeuw: Tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen Polen bezet was door nazi-Duitsland, werd de Wieliczka-zoutmijn gebruikt door de Duitsers. Tijdens de bezetting werd de mijn gesloten voor toeristen, maar de zoutwinning ging door.

Heden: Na de Tweede Wereldoorlog werd de mijn heropend en geleidelijk aan gerestaureerd. Het werd een populaire toeristische attractie vanwege zijn unieke architectuur, zoutsculpturen en historische betekenis. In 1978 werd de Wieliczka-zoutmijn opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege zijn uitzonderlijke culturele en natuurlijke waarde.

Vandaag de dag trekt de Wieliczka-zoutmijn jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld, die de kans krijgen om de prachtige ondergrondse kamers, zoutsculpturen en historische mijngangen te verkennen. Het blijft een indrukwekkend bewijs van menselijk vernuft en de waarde van het zout in de geschiedenis van Polen en Europa.

Meer tips en aanbevelingen