foto

Bezoek het Schindler museum


Tijdens de oorlog een fabriek en nu een museum

De geschiedenis en impact van de Tweede Wereldoorlog in Polen en ook in Krakau zijn ernom geweest. Een belangrijk onderdeel hiervan is de historie en het verhaal van Oskar Schindlers Emaillefabriek in Krakau. Het verhaal van Oskar Schindler is bij het grote publiek bekender geworden door de film Schindler's List van Steven Spielberg. Oskar Schindler heeft tijdens de Tweede Wereld veel Joden weten te redden met onder andere zijn fabriek voor werkgelegenheid. De fabriek van Oskar Schindler is tegenwoordig een museum en doorloopt naast het verhaal van de fabriek ook de algehele geschiedenis van de oorlog in Krakau. Van begin tot het eind zie je stap voor stap hoe de oorlog in Krakau was door de jaren heen. Mocht een bezoek aan Auschwitz niet in je schema passen is het zeker de moeite om een middag naar dit gedeelte van Krakau te gaan. Het museum ligt ten zuiden van de Wisła op ongeveer 30 minuten loopafstand van het centrum.

Het is aanbevolen om van te voren een ticket te kopen voor toegang tot het museum. Tickets voor het museum van Oskar Schindler zijn te koop via onder andere getyourguide.com.

Getto Krakau

Oude getto van Krakau

De fabriek en tegenwoordig museum van Oskar Schindler zijn gelegen ten zuiden van de rivier de Wisła, wat vroeger tijdens de Tweede Wererldoorlog de getto van Krakau was. Van de voormalig getto van Krakau zijn er vandaag de dag nog steeds overblijfselen te vinden. Zo staan er nog stukken muur van de getto en is Plac Bohaterów Getta een plek ter nagedachtenis aan de duizenden Joodse slachtoffers van Krakau.

Dit "getto helden plein" is nu een monument waar de stoelen een symbool zijn ter nagedachtenis aan de Joden die afgevoerd werden in Krakau tijdens de oorlog. Tijdens een bezoek aan deze wijk van Krakau is het zeker de moeite om de plein te bezoeken.

Wandeling beneden de Wisła

Het gebied ten zuiden van de Wisła is in een middag wandelen goed te verkennen. De wijk Zabłocie waar de Schindler fabriek in gelegen is heeft een mix van moderne nieuwbouw en oude gebouwen. Naast de bekende bezienswaardigheden komt er ook straatkunst voor met mooie muur en wandschilderingen. Zie ook de plattegrond van Krakau om een beeld te krijgen waar de meeste bezienswaardigheden te vinden zijn.

Impressie Schindler museum

Entree Schindler
Namen Schindler
Potten Schindler
Oorlog Schindler
Foto's Schindler
Oskar Schindler
Museum Schindler

Schindler en Krakau

Oskar Schindler, een Duitse zakenman en lid van de nazi-partij, is onlosmakelijk verbonden met Krakau vanwege zijn rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. Schindler's naam zal voor altijd worden geassocieerd met de stad, vooral vanwege zijn acties om Joodse vluchtelingen te redden tijdens de Holocaust.

In 1939, toen Duitsland Polen binnenviel, veroverden de nazi's Krakau en richtten ze het getto van Krakau op in de wijk Podgórze. Oskar Schindler vestigde zich in Krakau vanwege de gunstige zakelijke omstandigheden en opende een emaillefabriek in de wijk Zabłocie, die nu deel uitmaakt van Kazimierz.

Tijdens zijn tijd in Krakau, gebruikte Schindler zijn invloed en connecties in de nazi-partij om Joodse arbeiders in zijn fabriek te houden en hen zo van deportatie naar vernietigingskampen te redden. Hij gaf hen werk en beschermde hen tegen de wreedheden van de nazi's. Schindler creëerde een lijst van Joodse werknemers die als essentieel voor zijn fabriek werden beschouwd, bekend als "Schindler's List," die uiteindelijk meer dan 1.000 namen bevatte.

Schindler's fabriek in Krakau, die tegenwoordig het "Oskar Schindler's Enamel Factory Museum" huisvest, was een plaats van hoop en overleving voor de Joodse werknemers. Het museum vertelt het verhaal van Schindler en de mensen die hij redde, evenals de gruwelen van de Holocaust in Krakau.

Door zijn daden heeft Oskar Schindler het leven van honderden Joodse mensen gered. Zijn verhaal werd wereldwijd bekend door de film "Schindler's List" van Steven Spielberg uit 1993, die gebaseerd was op het boek van Thomas Keneally. Zowel de film als de historische locaties in Krakau, zoals de voormalige fabriek en het Joodse getto, herinneren ons eraan hoe moed, medeleven en menselijkheid een verschil kunnen maken te midden van de meest duistere tijden.

Meer informatie