Voetbal Krakau

Voetbal in Krakau en Polen


Twee grote clubs Cracovia en Wisła Kraków

Krakau heeft twee profesionele voetbalclubs, vanuit historie is Wisła Kraków de grote club en Cracovia het tweede team. Beide clubs hebben het stadion in Krakau ten westen van het centrum en worden gescheiden door een tussenliggend park. De stadions liggen dan ook op loopafstand van elkaar. De rivaliteit tussen de twee clubs is groot en de derby's zijn daarom ook altijd beladen. In Krakau en de rest van Polen wordt het sterk afgeraden om clubmerchandise te dragen in publiek van welke voetbalclub dan ook.

Voetbal Polen

Sfeer Poolse voetbal

Het is zeker een aanrader om een voetbalwedstrijd van deze teams te bezoeken. Het Poolse voetbal en haar supporters zijn een ervaring vol passie, inzet en sfeer. Hef publiek is fanatiek en gaat vol achter het team staan tijdens de wedstrijd.

Over het algemeen is de kwaliteit van het Poolse voetbal aan het groeien de afgelopen jaren. Steeds meer Poolse voetballers als de bekende namen Robert Lewandowski, Piotr Zieliński en Krzysztof Piątek spelen bij Europese topclubs. Dit maakt de sport uiteraard ook populairder in eigen land.

Voetbalstadions Cracovia en Wisła Kraków

De stadions van voetbalsclubs Wisła Kraków en Cracovia liggen in het westen van Krakau en op loopafstand van het centrum. Hemelsbreed liggen de stadions iets meer dan 800 meter van elkaar. De wedstrijden tussen Wisła Kraków en Cracovia Kraków, bekend als de "Krakau Derby" of "Holy War", zijn bijzonder intens en trekken veel aandacht van fans in Krakau en daarbuiten.

Stadion Cracovia
Stadion Wisla Krakow

Andere populaire sporten in Polen

Polen is een sportief land met veel topsporters en ook wintersporten. Voetbal is uiteraard een populaire sport, maar daarnaast zijn er ook nog enkele andere populaire sporten. Naast de twee professionele voetbalclubs zijn er ook amateur- en jeugdvoetbalcompetities en -clubs in Krakau. Bovendien zijn er tal van sportbars en pubs in de stad waar voetbalwedstrijden worden uitgezonden, zodat fans de wedstrijden van hun favoriete teams kunnen volgen.

Meer informatie