foto

Stedentrip naar Warschau


Ontdek Polen en reis vanuit Krakau naar Warschau

Naast Krakau heeft Polen uiteraard nog veel mooie en interessante steden. Denk hierbij aan steden als Wrocław, Poznań, Gdańsk maar ook zeker de hoofdstad van Polen, Warschau. In de Tweede Wereldoorlog is deze stad grotendeels verwoest, maar daarna opgebouwd tot een moderne stad met hoge gebouwen en een indrukwekkende skyline.

Bezienswaardigheden in Warschau zijn onder andere Stare Miasto, het Koninklijke Paleis, Wilanówpaleis, Fryderyk Chopin Museum en Paleis van Cultuur en Wetenschap. Reis je vanuit Krakau met de trein naar Warschau, dan ben je ongeveer 3 uur onderweg aan reistijd.

Reizen naar Warschau

De afstand tussen Krakau en Warschau bedraagt ongeveer 300 kilometer. Er zijn verschillende manieren om van Krakau naar Warschau te reizen:

Het is aan te raden om je reis van Krakau naar Warschau van tevoren te plannen en te reserveren, vooral tijdens drukke periodes, om zeker te zijn van beschikbaarheid en om de beste optie voor jouw reisvoorkeuren te kiezen.

Impressie Warschau

Geschiedenis van Warschau

De geschiedenis van Warschau is rijk, maar ook getekend door oorlogen, invasies en heropbouw. Warschau heeft een oorsprong die teruggaat tot de 13e eeuw, toen het werd gesticht als een nederzetting op de linkeroever van de Wisła-rivier. Het was oorspronkelijk een hertogelijk kasteel en groeide uit tot een handelsnederzetting. In de 16e eeuw werd Warschau de hoofdstad van het Koninkrijk Polen nadat koning Sigismund III Vasa de hoofdstad verplaatste van Krakau naar Warschau. In de 18e eeuw werd Polen verdeeld tussen Pruisen, Oostenrijk en Rusland. Warschau kwam onder Russische heerschappij en verloor zijn positie als hoofdstad.

Tijdens de Napoleontische oorlogen werd Warschau het centrum van het Hertogdom Warschau, een door Napoleon opgerichte vazalstaat. In 1830 brak de Novemberopstand uit, een poging van de Polen om de Russische overheersing af te schudden. De opstand werd echter neergeslagen door de Russen. In 1863 brak de Januariopstand uit als een andere poging om de Russische overheersing te beëindigen, maar ook deze opstand werd neergeslagen. Na de Eerste Wereldoorlog, in 1918, herwon Polen zijn onafhankelijkheid en Warschau werd opnieuw de hoofdstad van het herstelde land.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Warschau zwaar verwoest door de nazi-bezetting en vooral tijdens de Opstand van Warschau in 1944. Na de oorlog begon een grootschalige wederopbouw van de stad, waarbij veel historische gebouwen en monumenten werden gereconstrueerd. Warschau is vandaag de dag een moderne stad en het politieke, economische en culturele centrum van Polen. Het heeft veel historische bezienswaardigheden, waaronder het Koninklijk Kasteel, de oude binnenstad en het Wilanów-paleis, evenals moderne architectuur en levendige cultuur.

Warschau heeft een tumultueuze geschiedenis gekend, maar het heeft veerkrachtig gereageerd op uitdagingen en heeft zich ontwikkeld tot een bloeiende en levendige hoofdstad van Polen. Het blijft een stad met een uniek karakter, waar het verleden en het heden samenkomen.

Meer informatie Krakau